Kapcsolási rajzokRajz feltöltésVendégkönyvFórumStatisztikaElérhetőségek
 
 
Plazma hangszóró
Ezen rajz eddigi megtekintői: 11805 fő
(2008.08.27 -óta)


Értékelje ezen rajzot 5 -ös skálán:A rajz feltöltője:Zolee
A feltöltő e-mail címe:legradi.zoltan@freemail.hu
A feltöltés ideje:2011.05.19 - 13:54:12

PLAZMAHANGSZÓRÓ elkészítése.

Mindenekelőtt felhívnám mindenki figyelmét, hogy a kapcsolás megépítése életveszélyes lehet, mindenki csak SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE tegye és maximális körültekintés mellet használja!

A plazmahangszóró nem más, mint egy nagyfeszültségű generátor, melyre a hangot rákeverjük. Ezt sokféleképpen meg tehetjük. Itt leírom azt a módszert, ahogyan én csináltam.

Tehát elkészítünk egy TL 494-es IC-vel vezérelt invertert. Azért ezzel a típussal, mert ezt az IC-t lehet hanggal is vezérelni.

A mellékelt kapcsolási rajzon ugyan két FET és dupla primer van a Tr-en, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy egy FET-tel működik jól. A trafó egy TV készülék sorkimenő trafója, de nem jó az új TV-nél használt, mert az már egyenirányított.

Ha nincs ilyen Tr, akkor tekercselhetsz magad is, mégpedig úgy, hogy a primer oldalon 6-8 menet legyen 0,8 - 1 mm-es rézhuzalból, a szekunderén pedig 0,1-0,2 mm-es rézhuzalból minél több.

FONTOS, hogy a trafót vezérlő elektronikában minden alkatrész benne legyen és pontosak legyenek az értékei, mert csak így működik jól!

Amikor mindez készen van, akkor be lehet üzemelni, de előbb csak hang nélkül beállítva a legjobb üzemmódra. Amikor ez megvan, akkor lehet rákapcsolni a hangot, viszont ekkor még állítani kel rajta.

Arra kel törekedni, hogy a lehető legjobb, illetve legnagyobb legyen az ív.

A trafó szekunderéről a két kábelt egymástól kb. 3-15 mm-re legyen, ahol is az ív majd megjelenik (én 2 mm-es rézhuzalt használtam).

Ha nem jelenik meg az ív, akkor ne ess pánikba, hanem tedd közelebb az érintkezőket, mert valószínűleg kicsi a szekunddereden a menetszám. Ez a kütyü egy 12 V-os és 55 A-es autó aksiról megy, de ha ezzel kísérletezel, akkor ne tedd zárt térbe, mert a szerkezet ózont termel, ami ha összegyűlik, árt az egészségnek.

Fizetett hírdetések!(részletekért írj üzenetet)

Amennyiben az oldal elnyerte tetszésed, kérlek ADAKOZZ a fennmaradás érdekében a PayPal rendszerén keresztül egy tetszőleges összeggel! Köszönjük!
Mellékelt dokumentumok:

Kapcsolási rajz

Kész hangszóró


Az oldalon szereplő áramkör megépítése során bekövetkezett bármiféle balesetért az oldal szerkesztője, és a feltöltők semmiféle felelőséget nem vállalnak!

HOZZÁSZÓLÁSOK:


   Még nincs hozzászólás

Hozzászólás rögzítéséhez be kell jelentkezned! Amennyiben nem vagy regisztrált felhasználó, regisztráld magad a főoldalon! 
 
 
 

Amennyiben az oldal elnyerte tetszésed, kérlek ADAKOZZ a fennmaradás érdekében a PayPal rendszerén keresztül egy tetszőleges összeggel! Köszönjük!

Készítette: Légrádi Zoltán
Minden jog fenntartva 2008 ©