Kapcsolási rajzokRajz feltöltésVendégkönyvFórumStatisztikaElérhetőségek
 
 
Fényorgona
Ezen rajz eddigi megtekintői: 24767 fő
(2008.08.27 -óta)


Értékelje ezen rajzot 5 -ös skálán:A rajz feltöltője:Zolee
A feltöltő e-mail címe:legradi.zoltan@freemail.hu
A feltöltés ideje:2008.08.27 - 20:07:30

A fényorgona, egy olyan berendezés amely, 3 különböző színű izzót (230V) a bemenő jel frekvenciájának függvényében vezérel. Az áramkör ennek megfelelően a hangfrekvenciás sávot három szűrővel három tartományra osztja és ezek kimenő jelét felerősítve vezérel 3 optocsatolót mellyel pedig 3 triac van megvezérelve ami a hálózati feszültséget kapcsolja! Felhasználása: Disco fény efektek, vagy tükörgömb megvilágítás.

Élesztés:
A dokumentációban leírt tanácsokat érdemes megfogadni! (itt azért mégiscsak hálózati feszültséggel játszunk...) A fényorgona élesztését LEDekkel kezdjük! (Az optocsatolók helyére) Ha nem villognának a LEDek ellenőrizzük, hogy megfelelő polaritásban raktuk e be őket. Az optocsatolókhoz törhető IC foglalatot javasolt használni, a LEDek miatt ennek még hasznát vesszük. (nem kell szétforrasztgatni a NYÁKot)

Javítás:
Sajnos mielőtt az aktuális példány elkészült volna, már el is "szállt", nagyon figyeljünk az izzókra menő vezetékek szigetelésére (én hidegtükrös szpotokat használok) az "aljas kis jószágnak" szokása nem megfelelő szigetelés esetén felrobbantani a drága (240 Ft -os) triac -ainkat. Egyébként ez is ha jól össze van rakva "pöccre" indul mind a Quad.

Javaslat:
A fényorgona meghajtásáról legolcsóbban és leg5letesebben egy kondenzátor mikrofonnal gondoskodhatunk (ez egy előerősítést igényel). ...valamint lehetőleg ne legyen a dobozon belül semmilyen forgó -morgó berendezés, (ventilátor) én tettem bele egyet hűtés céljából (feleslegesen) amint az a dokumentből kiderül) és az egész össze -vissza gerjedt... (mikrofon miatt) Ha gondotok van a trafóval, Én Puskás Tivadar gyártmányú dupla secunderes NYÁKba forrasztható "kis kék" trafót használtam, ami 2× 9V AC és 5VA (összesen), de a kapcsolás működik, 9 és 11V között bármekkora feszültségről.

Fizetett hírdetések!(részletekért írj üzenetet)

Amennyiben az oldal elnyerte tetszésed, kérlek ADAKOZZ a fennmaradás érdekében a PayPal rendszerén keresztül egy tetszőleges összeggel! Köszönjük!
Mellékelt dokumentumok:

Teljes dokumentáció

NYÁK rajz

Előerősítő


Képek a kész áramkörről

Az oldalon szereplő áramkör megépítése során bekövetkezett bármiféle balesetért az oldal szerkesztője, és a feltöltők semmiféle felelőséget nem vállalnak!

HOZZÁSZÓLÁSOK:


   Még nincs hozzászólás

Hozzászólás rögzítéséhez be kell jelentkezned! Amennyiben nem vagy regisztrált felhasználó, regisztráld magad a főoldalon! 
 
 
 

Amennyiben az oldal elnyerte tetszésed, kérlek ADAKOZZ a fennmaradás érdekében a PayPal rendszerén keresztül egy tetszőleges összeggel! Köszönjük!

Készítette: Légrádi Zoltán
Minden jog fenntartva 2008 ©