Kapcsolási rajzokRajz feltöltésVendégkönyvFórumStatisztikaElérhetőségek
 
 
UAA180 kivezérlésjelző és fordulatszám mérő
Ezen rajz eddigi megtekintői: 21444 fő
(2008.08.27 -óta)


Értékelje ezen rajzot 5 -ös skálán:A rajz feltöltője:Zolee
A feltöltő e-mail címe:legradi.zoltan@freemail.hu
A feltöltés ideje:2008.08.27 - 20:14:28

Az UAA180 egy igen jól bevált LED sor meghajtó IC, itt a két alap kapcsolása.

Kivezérlés jelzőröl:
Beállítás: A P1 (10kOhm) trimmerel állíthatjuk be az áramkör érzékenységét, továbbá a vezérlő jel nagyságát a P2 (100kOhm) -es trimmerrel. A kalibráláshoz nem árt ha rendelkezünk egy keverővel amin van egy jól kalibrált kivezérlésjelző. Azt javaslom, hogy a 10. LED jelentse a 0dB -t. Így az utolsó LED lesz a +2dB, ez szerintem reális. Ami a felhasználási területét illeti, elég széles körben alkalmazható. Például házi erősítők előlapján igen jól mutat. A LED -eket tetszőleges formában helyezheted el és ezzel igen szép látványt lehet elérni!

Fordulatszám jelző:
Én azt a BC182-es stabilizátort kapásból kicseréltem 7809-re. Sokkal biztosabb, meg "modernebb" is. A beállításnál meg kell különböztetni a 2 és a 4 ütemű motorokat!

Ha 4 ütemű gépbe kell:
Az 555-nél lévő "C" jelű kondenzátor értéke 100 nF, és a trimerrel 20kOhm -ot kell beállítani (eredő ellenállás, tehát: a 15 kOhm -mal együtt legyen 20k) De a legegyszerűbb úgy beállítani, hogy 6000 -res fordulatnál mutassa a maxot. Aztán elvileg készen is van! A lényeg, hogy: az UAA180-nak mindenképpen adjál legalább 10 V-ot! (adatlap szerint is ennyi a minimum feszültsége meg tapasztalataim is ezt támasztják alá) A LEDeket meg ízlés szerint félkörbe, vagy ahogy tetszik, el lehet rendezni. A rajz 1983-as könyvből van Mosoly Jó öreg, jól működő kis kapcsolás... Kacsint

Ha 2 ütemű géphez szeretnéd:
Csak a "C" értéke, meg a trimerrel beállított ellenállás változik! A C értéke: 150nF és az eredő ellenállás a 15 kOhm -mal együtt 25 k legyen. (tehát 10 k trimernél értelemszerűen a legnagyobb értéket állítsd be) Ha 1,5 uF-os kondit nem kapsz (mert én nem kaptam sehol), ahelyett 2,2 uF-os is tökéletesen jó. Ja és egy 100nF-os kondit mindenképp tegyél a 7809 -re! Meg egy nagyobbat is olyan 220uF -et is. Én ezt a kapcsolást a Simsonomhoz építettem meg. A Vezérlőjelként a tirisztorról lejövő jelet adtam neki.

Fizetett hírdetések!(részletekért írj üzenetet)

Amennyiben az oldal elnyerte tetszésed, kérlek ADAKOZZ a fennmaradás érdekében a PayPal rendszerén keresztül egy tetszőleges összeggel! Köszönjük!
Mellékelt dokumentumok:

Kivezérlésjelző

Fordulatszám mérő


Az oldalon szereplő áramkör megépítése során bekövetkezett bármiféle balesetért az oldal szerkesztője, és a feltöltők semmiféle felelőséget nem vállalnak!

HOZZÁSZÓLÁSOK:


   Még nincs hozzászólás

Hozzászólás rögzítéséhez be kell jelentkezned! Amennyiben nem vagy regisztrált felhasználó, regisztráld magad a főoldalon! 
 
 
 

Amennyiben az oldal elnyerte tetszésed, kérlek ADAKOZZ a fennmaradás érdekében a PayPal rendszerén keresztül egy tetszőleges összeggel! Köszönjük!

Készítette: Légrádi Zoltán
Minden jog fenntartva 2008 ©